Haitiaanse Vereniging In Nederland

Organisatie van de vereniging

De Haïtiaanse Vereniging in Nederland (HVIN) is op 30 januari 2011 opgericht als vereniging door vaststelling van het verenigingsstatuut door de oprichters en tevens de aanstelling van het bestuur. Zie onze Verenigingsstatuten.

HVIN bestuur:

Cellinie Constant - Voorzitter
Yaminah Armand - Vice-voorzitter / Ledenbeheerder
Els Zonneveld - Secretaris
Gina St. Hilaire - Penningmeester
Marcel Catsburg - Algemeen bestuurslid / Communicatie


CCellinie Constantellinie Constant
- Voorzitter -
Ik ben van origine Haïtiaanse (uit Camp-Perrin) en woon in Nederland sinds 2007. HVIN bestaat 10 jaar. Niet alleen HVIN maar ook het publiek van HVIN heeft een ontwikkeling doorgemaakt. Samen met mijn collega’s van het bestuur en ook met de hulp van diverse commissies, zal ik mij er voor inzetten om de vereniging verder uit te breiden. Het is niet genoeg om het Haïtiaanse motto “L’Union fait la force “ te herhalen, ik wil ook die eenheid in praktijk brengen en steeds weer mogelijk maken door het werken met een eensgezinde en samenwerkende groep.


Yaminah ArmandYaminah Armand
- Vice-voorzitter / Ledenbeheerder -
Ik woon sinds 3 jaar in Nederland. Ik heb Sociologie en Recht gestudeerd en werk als assistent getuige voor een van de Internationale Rechtbanken in Den Haag. In mijn vrije tijd houd ik ervan om te wandelen, sightseeing, reizen en Koreaanse soaps kijken op TV. Ik zou graag bij willen dragen aan de culturele programma activiteiten van HVIN om zo meer mensen in Nederland te bereiken die geintersseerd zijn in de geschiedenis en cultuur van Haïti.


Els ZonneveldEls Zonneveld
- Sekretares -
Ik ben sinds 3 jaar secretaris. Het waren leuke en interessante jaren waar goed samengewerkt werd met de andere bestuursleden. De geplande activiteiten waren divers en ik kon me er dan ook goed in vinden. Sinds mijn 25ste verkeer ik al in de Haïtiaanse gemeenschap. Te beginnen in Zwitserland waar ik mijn Haïtiaanse echtgenoot ontmoette. Vervolgens verhuisden we naar Montreal (Canada), Haïti en uiteindelijk weer terug naar Nederland. Ik voel me thuis in deze gemeenschap en wil graag mijn steentje bijdragen aan de HVIN.


Gina St. HilaireGina St. Hilaire
- Penningmeester -
In 2018 ben ik met mijn gezin van Haiti naar Nederland geëmigreerd. In dat jaar ben ik ook voor het eerst bij een activiteit van de Haitiaanse Vereniging geweest. Tijdens een van de bijeenkomsten kwam ik er achter dat er veel Haitianen zijn die niet veel van hun taal en cultuur afweten. De afgelopen jaren heb ik al meerder keren creols eten gemaakt voor bijeenkomsten en meegedaan aan meerdere activiteiten. Na 2 jaar lid te zijn zou ik nu graag meer willen beteken voor de Haitiaanse gemeendschap in Nederland. Mijn Nederlands is nog niet zo goed, maar gezien ik tot voor kort nog in Haiti woonde denk ik dat ik een goede aanvulling ben op het bestuur. En hopelijk zal hierdoor mijn Nederlands beter worden en een ander zijn Creole!


Marcel CatsburgMarcel Catsburg
-
Algemeen bestuurslid / Communicatie -
Ik loop al heel wat jaartjes met de vereniging mee op. Eigenlijk al vanaf het moment dat zij opgericht werd. Trouwens, dat is volgend jaar januari 10 jaar geleden! Al toen ik student was - en dat is toch echt meer dan 30 jaar geleden - werd ik geboeid door Haïti. Ik interesseerde me vooral voor de taal, het Creool. Via de Universiteit in Leiden kon ik een cursus Haïtiaans Creool kopen. 30 Cassettebandjes en 2 dikke multomappen. Daarmee ben ik ijverig aan de slag gegaan. Later heb ik samen met mijn vrouw en dochter 5 jaar op Haïti gewerkt. Eenmaal terug in Nederland (1996) ben ik de ontwikkelingen op Haïti blijven volgen en heb ik contact gehouden met Haïtianen in Nederland. Dat heeft ertoe geleid dat ik vorig jaar een boek heb geschreven over Haïti met als titel Grond zonder Rust. Breuklijnen in Haïtiaanse Bodem.


HVIN

Haïtiaanse Vereniging in Nederland
(Asosyasyon Ayisyen nan Peyiba)
+31 (0)6 390 181 60
Contact

KvK-nummer: 52037460
Fiscaalnummer: 8502.72.981