Haitiaanse Vereniging In Nederland

Aardbeving 2021 – steun vanuit Nederland

Beste leden en vrienden van Haïti,

Haïti heeft zich eigenlijk nooit echt hersteld van de aardbeving van 2010. Le Grand-Sud was zich min of meer begonnen te herstellen na de orkaan Matthew van 2016.

Haïti is, net als alle andere Caribische landen, gevoelig voor natuurrampen, maar deze gebeurtenissen veroorzaken buitengewoon veel verlies van mensenlevens en materiële schade.

Op dit moment kunnen we zeggen dat we geen gevallen van overlijden in onze naaste familie hebben, maar wel in hun omgeving. Veel  van hun huizen  hebben echter wel ernstige schade opgelopen en sommige zijn compleet verwoest.

De bevolking doet er alles aan om de slachtoffers van onder het puin van hun huizen, hotels en kerken te bevrijden. Gehoopt wordt dat de hulp van de centrale regering spoedig zal komen om de wegen vrij te maken. 

De Direction de la Protecttion Civile heeft nog niet veel kunnen doen om alle gebieden die zwaar zijn getroffen te bereiken. Met name op het platteland en dorpen in de bergen is de eerste hulp vaak nog niet terecht gekomen.

We hebben berichten van solidariteit uit de gemeenschap ontvangen en we danken iedereen. 

Sommige mensen vragen hoe ze kunnen helpen. 

Voorlopig is er behoefte aan persoonlijke medische zorg en medisch personeel, drinkwater en voedsel. Het lijkt nog niet raadzaam om kleding of voedsel te verzamelen om te verzenden, omdat er ter plekke nog geen vervoer mogelijk is. Wel hebben de mensen met name geld nodig om spullen lokaal te kopen.

Wij zullen later laten weten of/wanneer het mogelijk is om spullen met een container te kunnen sturen. 

HVIN wil helpen bij het coördineren van de hulp die mensen in Nederland aan slachtoffers willen geven. Wij hebben een lijst van betrouwbare stichtingen in Nederland opgesteld, waar uw steun rechtstreeks naar de mensen in Haïti gaat:
 

 

De focus richt zich nu op de meest noodzakelijke hulp, maar toch willen we ook een rol spelen bij het verlenen van hulp bij herstel of wederopbouw.

Binnenkort sturen we meer informatie over concrete en lokale initiatieven.

Wij  wachten op informatie van kundige lokale organisaties die in 2016 na de orkaan Mathew al werkzaam waren. Op deze manier zullen we  eraan kunnen  bijdragen dat gemeenschapshulp aankomt in de gebieden die deze het meest nodig hebben.

Cellinie en andere leden van de Haïtiaanse gemeenschap hebben ook interviews gegeven op NOS radio 1, het  AD en het  Reformatorisch Dagblad die u via deze links kunt lezen of op de radio kunt beluisteren.

 

Aardbeving 2021

 

Aardbeving 2021

 

Aardbeving 2021

 

Aardbeving 2021