Haitiaanse Vereniging In Nederland

Haiti o Ayiti, Leandro Nerefuh & Cecilia Lisa Eliceche / Dans

7 en
8 november 2019
Amsterdam
De Brakke Grond
Nes 45
20:30

Ayiti, eiland van bergen, waar de Tainos, Arawaks, Marien, Magua, Maguana, Xaragua en vele anderen samenleefden toen Christopher Columbus in 1492 voet aan wal zette. Zijn komst markeerde het begin van de genocide, het brutale extractivisme van vele gebieden van Abya Yala en de transatlantische slavenhandel van Afrikaanse personen.

Meer dan 500 jaar heeft dit europees gedefineerde Amerika stand gehouden. Te midden van de vele en aanhoudende opstanden werd één dansbijeenkomst berucht: een congres, Vodou-ceremonie en oorlogsraad bijeengeroepen door een Afrikaanse priesteres. Deze dansbijeenkomst ontketende uiteindelijk de glorieuze en triomfantelijke Haïtaanse Revolutie in 1791. Tot op vandaag is deze Revolutie nog afwezig in de politieke verbeelding van hen die strijden voor een wereld waar vele werelden een plek hebben.

Cecilia Lisa Eliceche en Leandro Nerefuh willen leren van Haïti met betrekking tot de anti-koloniale weerstand in de vorm van dans en cultivering. Men is niemand zonder de anderen. Samen met vele uitstekende medewerkers maken ze een werk tere ere van Ayiti, zijn rijkdom, zijn dansen en zijn goddelijke inwoners. Een eerbetoon aan het eiland in de vorm van een dansgedicht, dat in de diepe wateren van het Caraïbisch gebied duikt. Abismus invocatia Abismus.

Speciaal voor deze gelegenheid worden zij vergezeld door gasten Ogã Ton Tonsele uit Salvador de Bahia en danseres Estelle Foli Adjo uit Lome. Op 8 november is er na de voorstelling een gesprek gemodereerd door Gloria Wekker en wordt er Haitian hot chocolate geserveerd.


Cecilia Lisa Eliceche (Wallmapu/Argentinië) is danser, choreograaf en advocaat van de dans. Voor meer dan 500 jaar doorkruist ze het kolonialisme. Cecilia beschouwt dans als een plek om te experimenteren en te oefenen. Eerder was ze te gast in de Brakke Grond met Unison, een feministisch quartet gebaseerd op weven en erotiek. Haiti o Ayiti is haar eerste coproductie met de Brakke Grond.

Leandro Nerefuh is een Braziliaanse beeldend kunstenaar wiens werk mythe en geschiedenis synthetiseert. In zijn werk focust hij op pre-koloniale en antikoloniale verbeeldingswereld in Latijn-Amerika. Nerefuh is ook mede-oprichter van PPUB, een politieke partij die actief is in Brazilië, Paraguay en Uruguay.


Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Nes 45
1012 KD Amsterdam*** HVIN heeft een aantal gratis entreekaarten.
Graag snel aanmelden per contact of email: info@hvin.nl.