Haitiaanse Vereniging In Nederland

HVIN Nieuws – 1e kwartaal 2022

Soup Joumou

In de vorige nieuwsbrief meldden we dat de Haïtiaanse pompoensoep (soup joumou), ook wel onafhankelijkheidssoep genoemd, door de UNESCO op de Werelderfgoedlijst voor immaterieel erfgoed is geplaatst. Om dit te vieren heeft HVIN in februari een FET SOUP JOUMOU georganiseerd. Met zo’n veertig bezoekers hebben we genoten van drie verschillende soorten soup joumou.

Tijdens de bijeenkomst vertelde Marcel Catsburg het een en ander over de geschiedenis van de soep en het belang ervan voor de nationale identiteit. “Met het bereiden en consumeren van soup joumou neem je een duik in het rijke verleden en heden van Haïti”, zo liet hij zien. Tijdens de koloniale periode werd de soep door slaafgemaakten bereid voor hun witte eigenaars. Zelf mochten ze er niet van eten. Toen Haïti op 1 januari 1804 onafhankelijk werd, veranderde dat. Het eten van soup joumou werd het teken van gelijkheid en vrijheid. Soup joumou heeft volgens Marcel veel te zeggen over de nationale identiteit van Haïtianen. Hij noemde vier aspecten daarvan:

  1. Marronage mentaliteit: de soep laat zien dat Haïti geboren is in de strijd tegen onderdrukking en geweld (een ‘marron’ is een slaafgemaakte die ontsnapte uit het plantagesysteem).
  2. Tout moun se moun (ieder mens is een mens): de soep laat zien dat iedereen recht heeft op een menswaardig bestaan en gelijke rechten (en plichten) heeft.
  3. Yon ede lot (elkaar helpen): de soep eet je samen met andere mensen; soup joumou wordt gedeeld met mensen die minder hebben.
  4. Soup dimanch: op Haïti wordt soup joumou vaak op zondagochtend gegeten. Op de dag waarop niet gewerkt hoeft te worden kan deze rijkgevulde soep gegeten worden. Het is een symbool van overvloed. De soep benadrukt daarin ook de waarde van Haïti’s platteland en landbouw.


Fet Drapo (18 mei)

Op woensdagavond 18 mei is er een online ontmoeting (20.00 – 21.00 uur) om samen Fet Drapo te vieren. Een uitnodiging volgt op onze Facebook-pagina.


Concert BélO

Op zaterdagavond 28 mei organiseert HVIN een concert van de bekende Haïtiaanse troubadour BélO. Het concert start om 19.00 uur in Musicon in Den Haag. Voorafgaand aan het concert is er een Haïtiaanse maaltijd. Meer informatie volgt op www.hvin.nl en op onze Facebook-pagina.