Haitiaanse Vereniging In Nederland

HVIN Nieuws – 2e kwartaal 2022

Optreden van de Haïtiaanse artiest BélO

Op 28 mei heeft HVIN een avond georganiseerd in theater Musicon in Den Haag. De zanger BélO is één van Haïti’s bekendste muzikale ambassadeurs in de wereld. Hij is een sociaal bewuste singer-songwriter met een verfijnd geluid en winnaar van talloze prijzen, waaronder de prestigieuze “Priz Radio France International Discoveries of 2006”. Zijn geluid is een sublieme mix van Jazz, Worldbeat, Rock, Reggae en Afro-Haïtiaanse ritmes, bekend als “Ragganga”. Hij heeft tot nog toe 6 albums geproduceerd.

Voorafgaand aan het concert was er de mogelijkheid om een heerlijke Haïtiaanse maaltijd te gebruiken. Daar werd dan ook goed gebruik van gemaakt. Yaminah, Jeannette en Marina hadden weer hun best gedaan. Ook waren er tafels met Haïtiaanse producten en CD's van BélO te koop.

Toen het optreden begon zat de stemming er al goed in en deze werd alleen maar beter door dit fantastische concert van wereldklasse. Bélo praatte de verschillende liedjes aan elkaar in moeiteloos, Frans, Engels en natuurlijk Kreyòl waardoor de inhoud van de liedjes goed te volgen was.

Een gedeelte van de opbrengst van deze avond zal gaan naar het project “Madan Sara de Montrouis”.

Foto's BélO in Concert

 

Fototentoonstelling over drama in dorpje Kazal

Op 25 mei zijn we met een aantal leden naar de opening van de foto expositie over Kazal en Tessa Mars. Het kunstinstituut Framer Framed in Amsterdam (framerframed.nl) had HVIN voor deze opening uitgenodigd.

Het gaat hier om een project van jonge Haïtiaanse fotografen van het collectief K2D (met ondersteuning van FOKAL) Twee van de fotografen waren hierbij aanwezig en zij kregen de gelegenheid om over hun werk te vertellen en vragen vanuit het publiek te beantwoorden. Er werd goed getolkt in het Creool, Frans, Engels en Nederlands. Ook gezegd moet worden dat HVIN voor de catering had gezorgd wat een extra tintje gaf aan deze bijeenkomst.

Kazal is een klein dorp ten noorden van Port-au-Prince. Het bijzondere aan dit dorp is dat een groot deel van de bewoners afstamt van Poolse soldaten. Deze soldaten waren in 1802 met Napoleons leger meekomen om de slavenopstand neer te slaan, maar in de loop van de strijd deserteerden ze en liepen over naar de troepen van de in opstand gekomen slaafgemaakten. Toen Haiti onafhankelijk werd mochten ze als dank op het eiland blijven wonen. De inwoners van het dorp hadden doorgaans een lichtere huidskleur en sommigen hebben blauwe ogen.

Op 27 maart 1969 werd het dorp getroffen door onheil. Soldaten en leden van de paramilitaire Tonton Macoutes drongen in opdracht van president François Duvalier het dorp binnen en vermoordden tientallen boeren en namen meer dan 80 boeren mee, die nooit meer terugkwamen. Huizen werden in brand gestoken en vee werd gedood of meegenomen. Weken eerder hadden communistische oppositieleden met een lichte huidskleur zich in het dorp schuilgehouden voor Duvalier. Ze hoopten er niet op te vallen. In dezelfde periode hadden de inwoners een conflict met de overheid over het betalen van belasting. Beide gebeurtenissen waren voor Duvalier reden genoeg om het dorp te straffen.

De fotografen hebben nu in geprobeerd dit verleden in beeld te brengen. De expositie is nog te bezoeken tot begin augustus 2022.

Voor meer informatie over de openingstijden.